www.plankenloodsje.nl

Het Lichtmiskanaal:

Het Lichtmiskanaal was de verbinding tussen de Dedemsvaart en de Vecht en is omstreeks 1835 gegraven. (met schop en kruiwagens) Het uitkomende zand werd gebruikt voor de weg ernaast van Zwolle naar het noorden. Tot ca. 1940 was het kanaal bevaarbaar. In het kanaal lagen 4 bruggen: bij de Lichtmis een draaibrug, de Ruitenveenbrug, bij de Meeleweg/Hoofdweg de Hooibrug. (vreemd dat het viadukt de naam Meeleweg draagt). Ter plaatse van de Steenwetering lag een ophaalbrug. Ook bij 't Plankenloodsje lag een ophaalbrug. Deze is in de oorlogsjaren vervangen door een dam.  In de jaren 50 zijn de andere bruggen vervangen door vaste bruggen. Aan de oostzijde liep de rijksweg Zwolle - Meppel (betonweg?) en aan de westzijde de Hooiweg (klinkers). Ook liep er tot ca. 1950 nog een tramlijn van de Dedemsvaartsche Stoomtramweg Maatschappij aan de oostzijde van de rijksweg. Bij de Lichtmis ging deze verder langs de Dedemsvaart richting spoorlijn (Station Dedemsvaart t.p.v. huidige viadukt)

Bij de ombouw van de A-28 naar autosnelweg in 1968 - 1970 is het kanaal gedempt en de westelijke rijbaan (Lichtmis - Zwolle) ligt er bovenop. Het kanaal is met behulp van zandzuigers dichtgespoten met zand uit de Steenweteringsplas en de plas bij de Lichtmis (Koperen Hoogte).

Zie ook verhalen, verhaal Lichtmiskanaal.

Correcties en/of aanvullingen of meer foto's? Mail ze naar plankenloodsje@hetnet.nl

De foto's hieronder geven een beeld hoe het er vroeger uitzag langs het Lichtmiskanaal:

Hooiweg/Lichtmiskanaal zicht richting  Zwolle. Rijksweg ligt links over het kanaal

 

Jongens met sikken  op de Hooiweg langs het Lichtmiskanaal.  Van links naar rechts: Bob Oegema, Henk Boom, op de achtergrond op de pony: Johan Boom en lopend Henri Boom. (met dank aan Henk Boom voor de info)

 

 

Melkrijder (ook wel 'melkvaarder' genoemd) Oegema op de Hooiweg in de oorlogsjaren.

 

Ophaalbrug ter plaatse van de Steenwetering. Op de achtergrond boerderij "De Holtbosch" (fam. Fransen).  Lees HIER meer over de ophaalbrug.

 

Lichtmiskanaal met op de achtergrond de Polhoeve (fam. Aalbers). Genomen vanaf de brug.

 

Het "plezierjacht" van de fam. Logtenberg op het Lichtmiskanaal. De jongens gebruikten dit vlot, met olievaten als drijvers, om naar hun speelkameraden aan de overkant van het kanaal te varen.

 

Uit de krant van 15 juni 1961. Er gebeurde nog wel eens wat, met dat Lichtmiskanaal vlak naast de grote weg. In die tijd werden slachtoffers nog met naam en toenaam in de krant genoemd. We laten het nu maar even bij "de heer R."

Meer van dit soort krantenberichten zijn uiteraard welkom. Heeft u nog wat liggen, scan het in en mail naar: plankenloodsje@hetnet.nl

 

Een aantal Lichtmiskanaal-bewoners op de leuning van de duiker waarmee de Steenwetering het Lichmiskanaal kruiste: van links naar rechts:
Jaap Lohuis, Henk van der Kolk, Arend Buiter, Hendrik Konterman, Gerrit Ruitenberg, Albert Buiter.
Foto waarschijnlijk gemaakt in 1948, net voor het vertrek van Henk van der Kolk naar Canada.
Achter Henk van der Kolk zijn nog net de contouren zichtbaar van het dak van bakkerij Padberg, op de voorgrond: tramrails?