www.plankenloodsje.nl

Van Oosten Kranenburgweg 44:

Oude situatie van voor verbreding rijksweg in de jaren 30. Op de foto Pieter Van Oosten.

Situatie jaren 60

Bouwjaar: ca. 1925, nadat oude woning in 1924 was afgebrand.

Afgebroken: eind jaren 60 voor verbreding rijksweg A-28 + parallelweg.

Dit huis stond vanaf Zwolle gezien, ongeveer 100m voor de Steenwetering, waar nu de Hermelenweg loopt.

Een luchtfoto uit begin jaren 50: Linksboven de boerderij van Buist, later Emmink. daaronder de Steenwetering en nog net de schuur van Jan van Oosten (caféhouder) en daaronder het huis wat op de 2 foto's hierboven staat afgebeeld. Onder de voorloper van de huidige 2 x 3 strooks A-28 met fietspaden aan beide zijden en een eenzame vrachtwagen. Het Lichtmiskanaal staat er net niet op. Peter van Oosten is een zoon van Meine en kleinzoon van Pieter en Berendine.

Over de fam. Van Oosten valt veel te vertellen. Arend van Oosten en zijn vrouw Grietje Meekhof kwamen van Ruinerwold en zijn zo rond 1875 aan het Lichtmiskanaal komen wonen. De Van Oostens waren lange tijd de enige bewoners langs het Lichtmiskanaal tussen De Horst en de Lichtmis. Pas na aanleg van de Afsluitdijk en het gereedkomen van het gemaal Streukelerzijl kwamen er meer boerderijen langs het Lichtmiskanaal. Daarvoor stond het land rondom hun huis in de wintermaanden vaak blank. Arend van Oosten was landbouwer en tolgaarder. Op een kaart van 1851 staat bij die plaats al "Tol" vermeld, zie hier:  http://watwaswaar.nl

Arend en Grietje hadden 2 zonen en 1 dochter: Meine (later "Olde" Meine genoemd), Pieter en Betje. Betje trouwde met Hendrik Jan Evenboer. (zie hier) Pieter en zijn vrouw Berendine woonden in het bovenstaande boerderijtje.  Pieter en Meine vertelden vaak dat zij samen met hun vader het Lichtmiskanaal hadden gegraven, wat bijna waar was.

De Van Oostens waren verwoede jagers, vooral de tak van Pieter. In de wintermaanden, als het land onder water stond, deden ze aan "Ganzenflappen", het vangen van ganzen met behulp van tamme ganzen en netten. Soms zaten er dan per keer 30-40 ganzen in het net. Deze werden weer verkocht aan een poelier en dat was goeie handel. In 1903 werden er tussen oktober en februari een paar honderd ganzen gevangen. Tegenwoordig wordt dit nog steeds gedaan, maar dan om ganzen te ringen. 

Meer over Ganzenflappen: zie hier

Na het gereedkomen van de Afsluitdijk bleven de landerijen in de winter droog en was het grotendeels gebeurd met het ganzenflappen.

 Arend van Oosten (1911-1990, zoon van Pieter) als jager in 1947

 

Daarna jaagden ze vooral op "gewoon" wild, vooral in de holtbossen in de omgeving en later ook wel in de staatbossen.

"Olde" Meine woonde met zijn vrouw Jennegien in een boerderij tussen zijn broer Pieter en de Steenwetering. Later is zijn zoon Jan daar in het achterste gedeelte van het huis een benzinestation met een chauffeurscafé begonnen. Met de verbreding van de rijksweg tot A-28 is daar een eind aan gekomen. Deze woning staat er, in verbouwde staat, nog steeds.

Tot zover voor dit moment. Aanvullingen en/of verbeteringen en/of foto's (bv chauffeurscafé) welkom op plankenloodsje@outlook.com

wordt vervolgd

 

(Met dank aan Bert Evenboer, Bertus Fransen, Gerrit en Fem Pierik, Minie Buit, Piet van Oosten)

terug naar kaart