www.plankenloodsje.nl

 

Fam. Rook, Rijksstraatweg/Nieuwleusen E 42.

Bewoners voor Rook: Dekker, Anema, Visser. Na Rook: Van Gelder, Mannes (nieuw woonhuis).

Helaas is er geen foto van de oude boerderij beschikbaar. We moeten het even doen met onderstaande foto:

Harm en Harmpje Rook voor hun boerderij aan het Lichtmiskanaal.

Van oorsprong kwam de fam. Rook uit de omgeving van Vollenhove/St. Jansklooster. Via een aantal andere boerderijen in o.a. Zwartewaterklooster en Rechteren, kwamen ze (vader, moeder en 7 kinderen) in 1941 te wonen aan het Lichtmiskanaal, tussen Aalbers (Polhoeve) en Stolte. Naast de kleine boerderij werd door vader Rook de kost verdiend met diverse andere klussen en een melkrit voor melkfabriek Juliana in Hasselt. In het weekend werd het paard wel eens gestald in het land bij de fam. Klappe aan de Steenwetering. Net na de oorlog werkte vader Rook met paard en wagen o.a.  mee aan het herstel van het viadukt aan de Lichtmis. 

Eind jaren 40 en begin jaren 50 was er een ware emigratiegolf naar landen als Canada. Ook rondom het Lichtmiskanaal waren er diverse families die emigreerden; Naar Canada: o.a. fam. v.d. Kolk, fam. Kok, en een aantal Oegema-tjes. Naar Brazilië: fam. Buist en fam. H. de Boer. Ook de fam. Rook is in 1953 naar Canada geëmigreerd, nadat eerst de oudste zoon Cor hen in 1952 was voorgegaan.

Familie Rook met enkele buren vlak voor hun vertrek in Rotterdam. Voor namen: ga met de muis op het hoofd van een persoon staan.

Men ging toen nog per boot, een reis van 8 dagen. In die tijd was dat een hele onderneming. Men nam toen afscheid van de achterblijvers met de gedachte dat zij elkaar nooit weer terug zouden zien. De familie streek neer in de omgeving van Cobden en Pembroke, Ontario, Canada. In het begin was het niet gemakkelijk, maar door hard werken hebben ze wel het één en ander bereikt. Diverse zoons hebben boerderijen gesticht, zoals op deze foto:

Regelmatig komen er leden van de familie voor bezoek over naar Nederland en ook andersom worden er bezoeken afgelegd door familie en/of oude kennissen en buren. Zo stond een paar jaar geleden plotseling Dirk Rook voor de neus van de webmeester met een boek uit Canada. Het mooiste was dat Dirk, na meer dan 50 jaar Canada, nog gewoon "plat" praatte. "Det verleer ie nooit meer," zei hij.

 

 Voor aanvullingen/reacties: plankenloodsje@outlook.com

 Bron en foto's: boekwerkje "50 jaar familie Rook in Canada". met dank aan: fam. Rook Canada, W. Stolte, H. Peters-Oegema, C. Klappe.

 

Misschien zijn er meer emigranten uit de omgeving Plankenloodsje die mee lezen en hun verhaal willen vertellen? mail dan: Plankenloodsje@outlook.com